Gyümölcsös
A fekete szeder termesztése
Valamennyi szeder fajta sötét színű, és gömbölyded gyümölcsöt terem. Színük érés közben a zöldtől a piroson át a fényes feketéig változik. A minden fajtára jellemző bőséges szüret mellett díszítőértékük is jelentős.
A gyümölcsfák trágyázása
Gyakran túlbecsüljük az öregebb gyümölcsfák tápanyagszükségletét. A túlságosan bőséges trágyázás lágy leveleket és ágakat eredményez, ami kedvezően hat a gombás betegségek, tetvek és más kártevők terjedésére.
A kalamondrin termesztése, igényei
A citrusfélék (narancsok, citromok, lime, grépfrút, mandarinok, pomeló, kumkvat stb.) gyümölcsének, az ún. „narancstermésnek” különleges szerkezete van. Bőrnemű, illóolajmirigyekkel pettyezett héj borítja őket, mely szivacsszerű, változó vastagságú fehér hártyát zár körül. Ezen a hártyán belül vannak a gerezdekbe ágyazódott magok.
A kerti ribiszkék
A ribizli bogyói pirosak, sárgák vagy feketék. A piros bogyók íze édes-savanykás, a sárgáké lágyabb, a fekete bogyóknak különleges ízük és illatuk van. Az utóbbiból elsősorban bort, szörpöt és lekvárt készítenek.
A narancsfajták felhasználása
A leghíresebb és a legszélesebb körben termesztett narancs a sevillai vagy keserű narancs (Citrus auranticum) és az édes narancs (Citrus sinensis). A sevillai narancsot tartják a legszebb citrusfának, főként Spanyolországban ültetik illatos virágáért és gyümölcseiért.
A sokrétű citrom
A citrom először a XII. században került a Közel-Keletre Indiából és Kínából. Kolumbusz az 1493-as második útján vitte el a Karib-térségbe, magjai Haitiről kerültek Floridába a XVI. Században. A citrom kétségkívül a legsokoldalúbban hasznosítható déligyümölcs, nincs egyetlen konyha sem, amely nem használná alapvető ízesítőnek.
Az áfonya jótékony hatásai
Az áfonyában található rengeteg ásványi anyag, vitamin és vegyület számos betegségtől megóvja a szervezetet. Összegyűjtöttük az áfonya jótékony hatásait:
Az oázisok királya, a datolyapálma
A Bibliában az Ígéret Földjének hét legjelentősebb növénye között szerepel a datolyapálma (Phoenix dactylifera), amely a Szentföld legősibb gyümölcsfája. A pálma ősidők óta vadon nő a Szentföldön. Tipikus oázisnövény, amely akkor érzi jól magát, ha gyökerei forrásvízhez érnek, de lombkoronáját forró szelek fújják, és gyümölcseit égető napsugarak érlelik.
Csonthéjas gyümölcsfák
A szilva, a cseresznye és a meggy napos helyeken országszerte jól megterem. Ezek a növények szeretik a nedves talajt, de a meggy és a szilva homokon is bőven terem.
Ennivaló színes bogyók
Nagyon divatosak manapság az öregedés elleni diéták, bár az orvosok nem szeretik ezt a fogalmat, mert az öregedés nem visszafordítható folyamat, mint ahogy azt a kifejezés sugallja. Azonban egyre több tudományos kutatás azt bizonyítja, hogy az öregedés legtöbb kísérő jelenségét vitális anyagokban gazdag táplálkozással jelentősen késleltetni lehet.
Hagyjuk érni a birsalmát
A birsalma későn érik. Betakarítása csak akkor kezdődhet el, amikor az almazöld gyümölcscitromsárgára színeződik. Ekkor könnyen lesúrolhatók a vastag, viaszos héjra tapadó világosszürke bolyhok is.
Szüret erdőn-mezőn
Az ősz, a télre való felkészülés időszaka. A fák lehullajtják a leveleiket, az évelők visszahúzódnak a földbe, az állatok téli álmot alszanak, amelyek nem, azok élelmet halmoznak fel. Hasonlóan vagyunk mi is, igyekszünk a nyár terméseit, gyümölcseit télre raktározni: lefagyasztani, aszalni, befőzni.
Zamatos fügefajták termesztése
A füge sok trópusi területen kulcsfontosságú növényfaj. Gyümölcs alapvető táplálékforrás sok állat és az ember számára is. A fügefa ugyan a trópusokról származik, de létezik néhány olyan fajtája is, amelyik a mérsékelt égövön nő. A közönséges fikusz (Ficus carica) Közép-Keleten és Dél-Európában őshonos és már az ókorban termesztették gyümölcséért.
Zöldcitrom vagy másn éven lime nevelése
A lime (Citrus aurantifolia) mexikói vagy karibi zöld citrom néven is ismert. A lime Dél-Indiában vagy a Perzsa-öböl északi csücskénél őshonos, az arab hódítók által jutott el nyugatra. Kolumbusz második útján citrusféléket vitt Hispaniola szigetére, így a citrusok és köztük a lime is hamar meghonosodott a szigeten. A perzsa lime (Citrus latifolia) Perzsiából került nyugatra a XIX. században.