Kolibri kertészet
  • 0

A Moringa oleifera igényei

Bélay Karola 2025. március 09.

A Moringa oleifera igényei

Moringa oleifera egy gyorsan növő, szárazságtűrő fa, amely eredetileg Indiából származik, de trópusi és szubtrópusi területeken világszerte termesztik. Gyakran nevezik „csodafának” vagy „élet fájának”, mivel rendkívül tápláló és sokféle felhasználási módja van.

Felhasználása:

1. Táplálkozás:

A levelek rendkívül gazdagok fehérjében, A-, C-, és E-vitaminban, kalciumban, vasban és antioxidánsokban. Frissen vagy szárítva is fogyaszthatók, levesekbe, főzelékekbe, turmixokba keverhetők.

A magokból olajat sajtolnak („benolaj”), amely ehető és bőrápolásra is alkalmas.

A fiatal hüvelyek (moringa „babok”) főzve fogyaszthatók, hasonlóan a zöldbabhoz.

2. Gyógyászat:

A levelek és a kéreg antibakteriális, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású.

A magokat víztisztításra használják, mivel képesek eltávolítani a baktériumokat és szennyeződéseket.

3. Mezőgazdasági és ipari felhasználás:

Zöldtrágyaként és takarmányként is alkalmazzák.

A fa gyors növekedése miatt árnyékolásra és talajvédelemre is alkalmas.

Növekedési igényei:

Klíma: Trópusi és szubtrópusi környezetben érzi jól magát, de jól bírja a szárazságot is. Enyhe fagyokat (0°C körül) rövid ideig elviselhet, de kemény fagyban elpusztul.

Talaj: Jól nő homokos, jó vízelvezetésű talajban. A semleges vagy enyhén lúgos pH-t kedveli.

Fény: Napos helyet igényel, teljes napsütésben fejlődik a legjobban.

Vízigény: Szárazságtűrő, de az első évben rendszeres öntözést igényel a megfelelő gyökérfejlődéshez.

Ha Magyarországon szeretnéd termeszteni, akkor fóliasátorban vagy dézsás növényként teleltetve lehet esélyed rá, hogy életben maradjon.