Kolibri kertészet
  • 0

A gyapjúmulcs használata a zöldségeskertben

A gyapjúmulcsot a legtöbb veteményeskerti növény mellé használhatod, de különösen előnyös az alábbiak számára:

A gyapjúmulcs használata  a zöldségeskertben

Különösen ajánlott növények

1. Burgonya – Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és megvédi a gumókat a kiszáradástól vagy a túlzott felmelegedéstől.

2. Paradicsom, paprika, padlizsán – Nitrogént biztosít a talajban, ami elősegíti a növények egészséges fejlődését.

3. Káposztafélék (káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol) – A gyapjú mulcshatásának köszönhetően a talaj egyenletesen nedves marad, ami segíti a növények fejlődését.

4. Borsó és bab – Bár ezek a növények maguk is képesek nitrogént megkötni, a gyapjú segíthet a talaj szerkezetének javításában.

5. Sárgarépa, petrezselyem – Lazítja a talajt, így segíti a gyökérnövények fejlődését.

6. Fűszernövények (pl. bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, menta) – A gyapjú segít a talaj nedvességtartalmának szabályozásában, ami különösen hasznos a szárazságot nem tűrő fűszernövényeknél.

Óvatosan alkalmazd ezeknél

Hagymafélék (hagyma, fokhagyma, póréhagyma) – Szeretik a jó vízelvezetésű talajt, így ügyelj rá, hogy a gyapjú ne tartsa túlzottan nedvesen a talajt, mert ez rothadást okozhat.

Tökfélék (cukkini, sütőtök, uborka) – Jól hasznosítják a gyapjú nedvességmegőrző tulajdonságait, de ügyelj arra, hogy ne takard le a szárukat, mert ez gombásodást idézhet elő.

Alkalmazási tippek

Ne teríts túl vastagon (kb. 3-5 cm elegendő), hogy ne akadályozza a talaj szellőzését.

Öntözz a mulcsozás előtt, mert a gyapjú lassan veszi fel a vizet, és ha túl száraz a talaj, az nehezítheti a nedvesség eloszlását.

Friss gyapjút hagyj szellőzni néhány napig, mielőtt a kertbe helyezed, hogy elkerüld az esetleges kellemetlen szagokat.