Ültessünk mályvarózsát!Ültessünk mályvarózsát!

Ha a mályvarózsát említjük, többnyire mindenki előtt a színpompás parasztkertek jelennek meg, pedig a mályvarózsát más stílusú kertben is fel lehet használni. Robosztus megjelenése miatt inkább kerítések, házfalak mellé illetve háttérnövénynek ajánlott.
A mályvarózsa kétéves növény, ami azt jelenti, hogy első évben minden energiáját a növekedésre fordítja, és csak a következő nyáron hoz virágokat és magvakat. A magokat magunk is elvethetjük szaporító edénybe vagy cserépbe. A fiatal palántákat szeptemberben helyezzük végleges helyükre. Napos, meleg fekvésbe ültessük, jó vízáteresztő talajba. A növényt következő tavasszal trágyázzuk meg érett komposzttal, ami elősegíti az egészséges fejlődést.


Ha a mályvarózsát elvirágzás után azonnal visszavágjuk, általában még következő évben is kihajt. Ha szeretnénk, hogy magról megújuljon, az elvirágzott növényi részek egy részét hagyjuk meg, hogy a mag beérhessen.

A mályvarózsa gyakori betegsége a mályvarozsda. Növényeink egészségének megőrzése érdekében ültetéskor hagyjunk kellő távolságot a növények között, hogy a levelekről a víz hamar felszáradhasson, ezáltal csökkenthető a fertőzés kockázata. A fertőzött növényi részeket ne tegyük a komposztra.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet