Paradicsom üvegházi termesztéseParadicsom üvegházi termesztése

Majdnem minden paradicsomfajtát lehet szabad földön és üvegházban termeszteni. Üvegházi hajtatásra leginkább alkalmas hibridfajták a Render F1, Dario F1, Kecskeméti 3 F1, Lugas F1.
Fűtött üvegházban már februártól vethetünk, a hőmérséklet 21 C legyen. Amikor a növények már elég nagyok, ültessük 8 cm-es cserepekbe és 10-12 C-os házban neveljük őket tovább. A cserepeket a palánták növekedésének megfelelően fokozatosan rakjuk szét, hogy a növényeknek elég helyük legyen a fejlődéshez. Ezáltal erős, bokros töveket kapunk. Áprilisban ültessük őket 30 cm-es távolságban az üvegházban előkészített ágyakba vagy földkeverékkel töltött zsákokba. Dolgozzunk a talajba komposztot vagy istállótrágyát, és növényenként szórjunk ki egymaréknyi szaru-, vér- és csontlisztet. Néhány évenként érdemes megvizsgáltatni az üvegház földjét, hogy az intenzív trágyázás következtében nincs-e tápanyagtúltengés a talajban. Ha ez bekövetkezik, ültetés előtt két héttel árasszuk el az üvegház talaját vízzel, hogy a fölösleges ásványi anyagok kimosódjanak belőle. Ha csak bizonyos ásványi anyagokból van feleslegünk, akkor egy ideig csak olyan trágyákat használjunk, amelyek ezt az anyagot nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazzák.

Ültetés után öntözzünk, azután hagyjuk a növényeket hogy maguk keressenek vizet, így fejlett gyökérzetet növesztenek. Egy hét elteltével újra öntözhetünk. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy naponta egy liter vízre van szüksége egy paradicsomtőnek. Ez alól a szabály alól csak a koktélparadicsomok kivételek, mert nekik hetente 1,5 literre van szükségük. Ha ettől többet kapnak, vízízűvé válik a termésük.


Virágzás alatt a növényeket naponta permetezzük vízzel, hogy elősegítsük a magas páratartalommal a termékenyülést. A hónaljhajtásokat és a sárguló leveleket azonnal távolítsuk el, de az érő termések fölötti leveleket sose szedjük le. Párásítsuk a levegőt naponta egyszer, és mozgassuk meg a karókat, hogy a virágpor a levegőbe kerüljön. Ha a növények elérik az üvegház tetejét, a hajtásvégeket távolítsuk el.

A folyamatos növekedésű fajtákat, mint a Lugas F1, függőleges huzal mellett is nevelhetjük. A növények fölött kössünk egy hosszú zsinórt a tetőszerkezethez, majd a talajba készítsünk egy mélyedést, amit vízzel megtöltünk. Vegyük ki a palántát a cserépből és hurkoljuk a kötelet jó szorosan a gyökérlabda köré. Az előkészített lyukba helyezzük bele a palántát, majd jól nyomkodjuk bele. A gyökérlabda növésével rögzül a zsinór a talajban. A tövek köré előre elkészített csővázat is állíthatunk támasztékként. Ez utóbbinak előnye, hogy a szabad földön is használhatjuk, nem igényel tetőszerkezetet.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet