Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez?Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez?

A kertészetekben többféle, cserepezéshez használható földkeverék kapható. Ezek a bennük lévő tőzeg minőségétől függően nagyon különbözőek lehetnek. A különösen jó minőségű földkeverékekben bentonit-, vályog- vagy agyagrészecskék is találhatók.
Vetéshez és tűzdeléshez kevésbé trágyázott palántaföldkeveréket használjunk. Cserepezéshez készítsünk szerves trágyát tartalmazó földkeveréket.

 

Tőzeges földkeverék cserepezéshez

Tapasztalt kertészek egy 10 literes vödörnyi tőzeghez 30 g dolomitmeszet kevernek. Mivel a tőzegnek nincs tápanyagtartalma, nem szabad elfeledkeznünk sem az alapvető, sem a nyomelemek adagolásáról. A tőzegkeverékbe ültetett növényeket trágyázzuk folyékony algatrágyával. Vetés előtt a talaj megnedvesítéséhez és a magoncok öntözésére csak felére hígított oldatot használjunk! A palánták cserepezése után eredeti koncentrációban alkalmazhatjuk.

Használhatunk gilisztakomposztot is, amit 1:2 arányban keverjünk tőzeggel. Egy vödörnyi keverékhez adagoljunk 30 g meszet.

 


Földkeverékek cserepezéshez

Számos kertész cserepezéshez inkább földkeveréket használ, aminek valóban vannak előnyei. A földkeverék hosszabb ideig tartja a nedvességet, mint a tőzeg, és esetleges kiszáradása után könnyebben átnedvesedik. A legtöbb jó kertiföld tartalmaz nyomelemeket is. Főként komposztot tartalmazó földkeveréket használjunk olyan növényekhez, amelyek a szabadban ládákban vannak, ahol néha elfelejtjük megöntözni őket, és nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet. Sajnos azonban nem minden kertiföld jó minőségű. A valódi vályogtalaj morzsalékos, és ilyen mindig csak frissen művelt gyepterületről származó gyepszintföldből készíthető.

Nagyon egyszerűen tudunk morzsalékos, szerves anyagban gazdag földet előállítani. Hasznosítsuk a málna, a gyümölcsfák és a bogyósok közti területet úgy, hogy a talajt fűmaggal vetjük be és legalább egy éven át, mint utat használjuk. Ezután a gyepet 2,5 cm mélyen vágjuk gyeptéglákra és szedjük fel, majd egy éven át füves felületekkel lefelé fordítva, kis halomba rakva érleljük. Az eltávolított gyeptéglák helyét az üvegházból a letermés után kicserélt földdel töltsük fel és ismét vessünk bele füvet. Az egész folyamat három évet vesz igénybe, ezért a rendszeres földellátáshoz három bevethető felületre van szükségünk.

A magvetéshez használt földkeveréket két rész gyepszintföld, két rész tőzeg és egy rész durva szemcsés kavics összekeverésével készítsünk. Keverjünk hozzá vödrönként (10 l) 60 g csontlisztet, valamint 30 g meszet.

Cserepezéshez hét rész gyepszintföldhöz három rész tőzeget és két rész durva kavicsot használjunk. A keverékhez vödrönként (10 l) adagoljunk 30 g meszet és 150 g szaru-,vér-, és csontlisztet.

 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet