Kolibri kertészet
  • 0

Milyen lehetőségeink vannak a téli tartósításra?

Milyen lehetőségeink vannak a téli tartósításra?

Hűtés és fagyasztás

A hűtés: Rövidebb távra alkalmas, pl. tejtermékek, húsok és zöldségek frissességének megőrzésére.

Fagyasztás: Hosszabb távra, akár hónapokra is tartósíthatók a húsok, zöldségek, gyümölcsök és a készételek.

Aszalás és szárítás

Alkalmas gyümölcsökre (alma, körte, szilva), zöldségekre (paradicsom, paprika), fűszernövényekre és gombákra. Történhet napon, sütőben vagy aszalógépben.

Savanyítás és fermentálás

Ecetes savanyítás: uborka,paprika,káposzta,célkla stb.

Tejsavas erjesztés (fermentálás): savanyú káposzta, kovászos uborka, kimchi, joghurtkészítés

Befőzés és konzerválás

Lekvárok, dzsemek, szirupos gyümölcsök készítése.

Sós vagy édes befőttek üvegekben, sterilizálással.

Húsok, zöldségek, pástétomok befőzése saját levükben.

Sózás és pácolás

Húsok (pl. sonka, szalonna) és halak tartósítása sóval vagy füstöléssel kombinálva.

Zöldségek sóban eltéve (pl. káposzta, uborka)

Olajban vagy zsírban tárolás

Sült húsok zsírban (konfitálás), sajtok vagy fűszerek olajban.

Alkoholos tartósítás: gyümölcsök alkoholban, likőrök készítése.