Kurkuma
Fűszerként a gyökerét használják, aromás, porrá őrölt gyöktörzse a curry egyik fontos alkotóeleme.
Dr. Füleki Mária tapasztalatai szerint a kurkuma és társai segíthet az egészség megőrzésében, ellenállóvá tehet a betegségekkel szemben, fejlesztheti a test, lélek, szellem harmóniáját. Emésztési problémákra kitűnő természetes segítő szer. Ajánlata:
Belsőleg:
Vérkeringés javítására, vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására alkalmazzák, csökkentve a trombózis és az infarktus kialakulását.
Vértisztító és stimulálja az új vérsejtek képződését.
Serkenti a zsíranyagcserét, segítve az epeváladék epehólyagból való kiürülését, koleszterin csökkentő, étvágyjavító, enyhíti az emésztési zavarokat.
Májvédő hatású, a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatása miatt.
Szabadgyök fogó és a májsejteket regeneráló hatása is ismert.
Gyulladás- és lázcsökkentő, köhögés és fájdalomcsillapító, hurutoldó.
Antibakteriális hatású, semlegesíti a testben a mérgeket.
Hajlékonnyá teszi az izületeket és az inakat.
Külsőleg:
Vízzel péppé keverve megállítja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású, csökkenti a duzzanatokat.
Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre.
forrás: herbalance.hu