Elvarázsolt éjszakaElvarázsolt éjszaka

Sötétedéskor, amikor már régen nem látszanak a kék és piros virágok, felragyognak a kertben a fehér és a pasztellszínű társaik. A kertet élvezni lehet még a késő esti órákban is, amikor a nyári forróság alábbhagy, és az éjszaka csendje leszáll a kertre.
angyaltrombitaFehér, világossárga és halványrózsaszín virágokkal a sötétben varázslatossá válik kertünk.
A gyengéd, kevésbé intenzív színű virágok napközben viszonylag észrevétlenek, este azonban elkábítanak kisugárzásukkal és méginkább illatukkal. Magukhoz vonzzák az éjszakai rovarokat, melyek biztosítják beporzásukat. Az illóolajokból áradó parfüm a nyugalom óráiban rendkívül intenzív, és harmonikus kiegészítője a szabadban a nyári éjszakának.
 

 Az egzotikus dézsás növények, mint az angyaltrombita (Brugmansia) és a filigrán éjjeli jázmin (Cestrum nocturnum) valódi illatcsodákká válnak sötétedéskor. Jól illenek a pihenőhely közelébe, melyet esténként kellemes illatfelhőbe burkolnak.
 

Az olyan évelők és nyári virágok, mint a ligetszépe (Oenothera), a citromsárga sáslilom (Hemerocallis) az estike (Hesperis) és a fehér díszdohány (Nicotiana) útjelzőként szolgálnak az éjszaka sötétjében. Szelíden csillognak és illatoznak, mihelyt lemegy a nap. Ezeket a világos, napközben jelentéktelen virágokat kombinálni lehet piros, ibolyakék vagy kék virágokkal, melyek napfényben biztosítják a színkontrasztot, és fehér kísérőik mellett még feltűnőbbek.
 


A fehér virágú díszcserjék, mint a jezsámen (Philadelphus), orgona (Syringa) és bangita (Viburnum) csodaszép virágaikkal szintén elvarázsolják az éjszakát és napközben is bódító illatot árasztanak.
 


kapaszkodó hortenziaA fehér tónusú futónövények, mint az illatos, krémszínű ’Bobbie James’ futórózsa vagy a kapaszkodó hortenzia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris) egész falakat beboríthatnak virágfelhőjükkel. Az éjszakai kert csúcspontja a búbos lonc (Lonicera periclymenum). A krémsárga és a halványrózsaszín virágok kellemes illata megédesíti az esti órákat.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet