Carica papaja (Papaja)
A papaja levelei a törzs tetején helyezkednek el, a levelek között fejlődnek az akár 5 kilósra ismegnövő termések. A papaja vagy másnéven dinnyefa a trópusi vidékek haszonnövénye, nyáron érdemes fóliasátorban tartani, télen télikertben vagy lakásban az ablak előtt. Termését általában nyersen fogyasztják, kimagozva, feldarabolva salátákba, vagy pépesített öntetekhez, de lekvárok, csatnik hozzávalója is.
A zöld papaja megfőzhető, akár egy tök vagy cukkini és zöldségételként tálalható.
Tejnedve egy papain nevű, a pepszinhez hasonló fehérjebontó enzimet (proteáz) tartalmaz. A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amely nyugtatja az emésztőrendszert. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését, a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.