Kolibri kertészet
  • 0

Április

Karola 2021. április 01.

Az április az év legszeszélyesebb hónapja, napközben verőfényes napsütés, éjszaka nem ritkák a fagyok. Évelőinknek és a frissen kikelt veteményesnek éjjelenként szüksége lehet extra fagyvédelemre, melyet nappalra el kell távolítanunk.

Április

Az egyéves vesszőkön virágot hozó cserjéket, pl. az aranyvesszőt (Forsythia) elvirágzás után metsszük meg.

 


A korai virágzású iszalag (Clematis) és a japánbirs (Chaenomeles japonica) is enyhe metszést igényel.

 


A nyári orgonát (Buddleia) és a bugás hortenziát (Hydrangea paniculata) erőteljesen metsszük, hogy nyáron több és szebb virága legyen!

 

 

Szétoszthatjuk a  nyári vagy őszi virágzású évelőtöveket.
Permetezzünk réz és kéntartalmú szerrel szerrel pl. a rózsa gombásodása ellen (rozsdagomba)!
Távolítsuk el a fagy elleni védelmet!
A nemes hibrid hagymásokat csak akkor ültethetjük át, ha leveleik behúzódtak. Ezek hagymáit fel kell szedni, és őszig száraz homokban vagy fűrészporban tárolni.
A rododendronokat csak akkor ültessük át, ha kinőtték helyüket, mert gyökereik rosszul tűrik a mozgatást.

 


Kötözzük fel a futórózsák új hajtásait! Minél inkább vízszintes helyzetben nőnek, annál bővebben fognak virágozni.
Levegőztessük, tisztítsuk, tápozzuk a gyepet! Az évelő gyomokat gyökerestől szedjük ki!
A kerti tóból emeljük ki a nagyra nőtt tavirózsatöveket, a rizómákat vágjuk darabokra. Az egészséges darabokat telepítsük vissza, a beteg, öreg részeket dobjuk ki!

Veteményeskert:

 

A növekvő burgonyák töve körül kupacoljuk fel a földet! Ha kemény fagyok várhatók, a leveleket takarjuk le szalmával, újságpapírral, vagy fátyolfóliával!
Kiültethetjük a fagytűrő fűszernövényeket: levendula, izsóp, rozmaring, zsálya, menta, babér.

 


Ha a földieperre takarást tettünk, most emeljük le róla, így elejét vehetjük a nyurgulásnak, gombásodásnak, és a méhek is be tudják porozni.
Permetezzük a kinyílt őszibarackvirágokat vízzel, ez elősegíti a terméskötést!
A nárciszok, jácintok elnyílt virágait szedjük le, így nem terheli meg a hagymát a magérlelés.
 

Képek forrása: Pinterest, Pixabay