Ánizs
(Pimpinella anisum)
Vetés: március közepén 20-25 cm-es sortávolságra. Kelése vontatott. Magját augusztusban-szeptemberben kezdhetjük szedni. Többszöri szedést igényel, folyamatosan érik.
Felhasználás: magját emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, nyálkaoldó, tejelválasztást serkentő teakeverékekben használjuk. Édességek, likőrök ízesítésére is használjuk.
A fűszer- és gyógynövények sok illóolajat tartalmaznak, ezért napos, meleg helyet igényelnek. Egy kis balkon ládában, cserépben is termeszthetjük legtöbbjüket, így egész éven át friss, illatos fűszerrel ízesíthetjük ételeinket. Fűszereket száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor őröljük meg, így az aromáját illat, és ízanyagokat jobban ki tudja fejteni. A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javíthatják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosítását is.
Kiszerelés: 2 g