Üvegházi biotippekÜvegházi biotippek

- A nyár folyamán az üvegházakban a cserepes virágok homokban álljanak, és ezt a réteget folyamatosan tartsuk nedvesen, hogy a növények a cserép nyílásain keresztül vizet vehessenek fel. A homokot télen távolítsuk el a jobb szellőzés érdekében.
- Az üvegháztetőkön legalább két, az oldalfalakon néhány további szellőző ablak legyen.
- Az üvegházi asztalok ideális magassága 100-120 cm. Így alattuk, a föld felszínén is elég tér marad még egy-egy kevésbé fényigényes kultúra számára, ezenkívül ez a legkényelmesebb munkamagasság. A munkaasztalok mélysége (szélessége) legfeljebb 80 cm legyen, így a hátsó növényeket is el tudjuk érni.
 

 

- Forró napokon védjük az üvegházat a túl erős napsütéstől. Erre a célra kaphatók árnyékoló rolók, melyeket belülre és kívülre is felszerelhetünk.
- A hideg és a nedvesség elősegítik a szürkepenész fellépését, amely a növényeken barna foltokat okoz, s ott később megjelenik a kórokozóra oly jellemző szürkésfehér micéliumbevonat. A legfontosabb ellenintézkedés a jó szellőztetés. Ezenfelül a növényeket szórjuk be kőporral.
 


- A gombás betegségek megelőzése végett locsolás után szellőztessünk.
- Ha az üvegházi növények levelein barna szegély keletkezik, a növekedés vontatottá válik, s a növények sápadtak, az a magas hőmérsékletnek és az árnyékhiánynak köszönhető. Néhány napig árnyékoljunk és mérsékelten öntözzünk!
 

 

 

- Az ún. palántadőlés az üveg alatt tartott, tálakba vagy cserepekbe túl sűrűn vetett magoncokon lép fel. A betegséget a legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, ha a magvakat ritkábban vetjük vagy idejében tűzdeljük. Terjedését mezeizsúrló-főzettel állíthatjuk meg.
- Az első éjszakai fagyok idején elég ha az üvegház méretétől függően néhány viharlámpát állítunk fel, hogy a hőmérsékletet 0 C felett tartsuk.
- Ha vastag, filcszerű bevonat alatt egész tetűkolóniát fedezünk fel, akkor szappanos vízbe mártott puha ecsettel távolítsuk el őket. Erős fertőzéskor rovarirtózzunk.
 


- A levéltetvek ellen a csalánfőzet az ellenszer.
- A pajzstetvek ellen a szappanos víz a megoldás, vagy távolítsuk el őket.
- Az üvegház levegőjének nagy szén-dioxid tartalma serkenti a növények növekedését. A lebomlási folyamatokban és az erjedés során szintén termelődő szén-dioxidot magunk is könnyen termelhetünk. Vegyünk egy nagy, hasas üveget, s zöld növényi anyagokkal töltsük meg. Gyűjthetünk bele gyümölcsmaradványokat is, töltsük fel vízzel, majd egy kis cukrot és élesztőt keverjünk bele. Hamarosan megindul az erjedés, amelynek során a növekedést serkentő szén-dioxid termelődik.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet