Nyújtott virágzású évelőkNyújtott virágzású évelők

Növényvédelem:
Az üvegburákkal tökéletesen meg lehet óvni a zsenge növényeket a késői fagyoktól, és a törékeny korai virágokat az időjárás viszontagságaitól. De ne felejtsük el, hogy... 

napsütésben és a páralecsapódás miatt ezeknek a belsejükben nagyon felmelegedhet a levegő.
Egy virágzás helyett kettő
Egy pár évelő évente kétszer is virágzik, ha közvetlenül az első virágzás után visszavágjuk őket. Ilyen a szarkaláb, a gólyaorr, a csillagfürt is. Ezeket kiadósan öntözzük, és lássuk el tápoldattal vagy szerves alapú műtrágyával. Több virághoz juthatunk, ha május végén minden második növényt visszavágjuk fele magasságúra, vagy a növények szétosztásával, így elősegíthetjük az egyedek egészséges fejlődését.
Nyaralás előtti virágtalanítás
A felmagzás alaposan kimeríti a növényt. Ezt úgy előzhetjük meg, ha utazás előtt az összes virágot eltávolítjuk a növényekről (azokat is, amelyek még nem hervadtak el).
Egy kis serkentés
Az évelők éveken át ugyanazon a helyen fognak növekedni, ezért első elültetéskor jó adag szerves anyaggal lássuk el őket. Így gyorsan magukhoz térnek, és megújult életerővel indulhatnak fejlődésnek.
Évenkénti metszés
Év végén vágjuk vissza a talajtakaró évelőket annak érdekében, hogy sűrű levélzetűek maradjanak, és a zsenge hajtások energikusabban növekedjenek.
Áttelelő gerániumok és muskátlik
A muskátlikat a „fagyérzékeny évelők” csoportjába sorolhatjuk, mert fagymentes területeken, egész télen nőnek, míg hideg telű területeken rendszerint egynyáriként bánnak velük. Vannak cserepes és szabadföldi muskátlik. A cserepes muskátlik szárát tavasszal vágjuk vissza kétharmad hosszúságúra, és szedjük le a száraz leveleket, majd tegyük ki őket újra a kertbe. A szabadföldi muskátlikat októberben emeljük ki a földből, telepítsük át cserépbe, és tegyük őket üvegházba. A muskátlikat csak ritkán öntözzük, és a leveleket eközben ne érje nedvesség. A muskátlik homokládás teleltetésével megfiatalíthatjuk az elöregedett növényeinket. Emeljük ki őket a földből, vágjuk vissza a száraikat, kb. 15 cm maradjon, a leveleket távolítsuk el, és vágjuk le az elszáradt gyökereket is. Rakjuk a növényeket száraz homokkal töltött dobozokba úgy, hogy a homokréteg csak épphogy takarja a gyökereket. Tartsuk a növényeket fagymentes, világos, hűvös helyen a tél végéig. Amikor új hajtások jelennek meg rajta, ültessük át őket cserépbe és tegyük ki a kertbe, hogy ismét növekedhessenek.
Szegfű bujtása
A szegfűk háromévi növekedés után általában kipusztulnak, de rendszeres bujtással új növényekre tehetünk szert. Egy legalább egyéves, elvirágzott növényen egy virág nélküli oldalhajtást hajlítsunk le annyira, hogy érintse a földet. A leveleket vagdossuk le róla (csak a csúcsán hagyunk párat). A hajtás oldalán csináljunk vékony bemetszést, és ezt a rész hajlított dróttal rögzítsük a földhöz. Vízpermettel öntözzük. Hat hét után, amikor a bujtás meggyökeresedik, éles késsel metsszük le az új növényt az anyanövényről, emeljük ki, és ültessük el.
Oszd meg és uralkodj!
Azokat az évelőket, amelyek jól érzik magukat a termőhelyükön, nemsokára szét kell osztanunk, mielőtt még a folyamatosan terjeszkedő fajok maguk alá gyűrik a virágágyás kevésbé erőteljes növekedésű tagjait.
Az évelők tőosztásának két főidénye van: a tavaszi virágzású fajokat június-júliusban, a nyári és őszi virágzásúakat pedig márciusban osszuk szét. Évelőket tőosztás nélkül sose ültessünk át.
Új életre keltés
A lágy szárú évelők kiöregedett töveibe új életet úgy lehelhetünk, hogy kiemeljük őket a földből, kivagdossuk belőlük az elöregedett részeket, és csak a külső szegmenst hagyjuk érintetlenül. Ezután a tövet csak tisztogassuk meg úgy, hogy a tönkrement gyökereket távolítsuk el. A maradék tövet azonnal ültessük át fellazított talajba, majd légüregmentesen tömörítsük körülötte a földet, végül jócskán locsoljuk meg őket.
Magról kelők
Amikor a növény virágai elnyíltak és lehullottak, bízzuk a természetre a szaporítást. A magról kelt új növényeket tetszés szerint átültethetjük, vagy helyben is hagyhatjuk.
Maggyűjtés
A magokat csak akkor gyűjtsük be, amikor a termés már beérett, de még nem hasadt fel.
Dugvány vágása lágy szárú évelőkről
1. Az idei fiatal hajtásokról vágjunk 15-20 cm-es darabokat.
2. Közvetlenül egy rügy tövénél vágjuk le a dugványt, és szabadítsuk meg az alsó levelektől.
3. A dugványt homokkal kevert virágföldbe ültessük bele, majd öntözzük meg bőségesen.
4. A dugványokat tartsuk melegen (15 – 18 0 C), ezt legügyesebben kis karókkal megemelt fátyolfólia vagy műanyag fólia alatt tehetjük. 
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet