Hogyan neveljünk limát?Hogyan neveljünk limát?

A lima (Citrus aurantifolia) mexikói vagy karibi zöld citrom néven is ismert. A limák Dél-Indiában vagy a Perzsa-öböl északi csücskénél őshonosak, az arab hódítók által jutottak el nyugatra. Kolumbusz második útján citrusféléket vitt Hispaniola szigetére, így a citrusok és köztük a lima is hamar meghonosodott a szigeten. A perzsa lima (Citrus latifolia) Perzsiából került nyugatra a XIX. században.
Citrus hystrixA limák virága – a citromtól eltérően – nem csoportosan, hanem magányosan állnak. Kisebbek, mint a narancs, héjuk színe a zöldtől a halvány sárgáig változhat. A limák sok vizet és egész éves meleget igényelnek. Fáik 2-6 méter magasra is nőhetnek. A papedát (Citrus hystrix) főként délkelet-Ázsiában termesztik, levele a tahai konyha kedvelt alapanyaga, levét hajöblítőnek vagy rovarriasztóként használják.
A közönséges lima kevésbé savanyú, mint a citrom, így alkalmas süteményekhez, de más citrusfélékkel keverve használják lekvárokhoz, sörbetekben. A Közel-Keleten aszalják és ragukhoz adják. Az indiai konyhában csatnik és más savanyúságok alapanyaga. 

A citrusféléket jó vízáteresztőképességű talajba ültessük, nem igényelnek mindennap locsolást, szárazságtűrők. Kéthetente érdemes tápoldatozni őket. Télre vigyül világos, de meleg helyre, és még ritkábban öntözzük.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet