Győzzük le a náthát!Győzzük le a náthát!

Ha nem tudtuk kivédeni a megfázást, fogadjunk meg néhány tanácsot, amellyel enyhíthetjük a téli hónapok leggyakoribb betegségének tüneteit:Vágjunk félbe egy fej vöröshagymát, és csukott szemmel pár percig mélyen lélegezzük be az illatát. Így a hagyma baktériumölő hatása a légutakon keresztül érvényesülhet, illóolaja csökkenti a hörgők gyulladását.
 

 

Megfázás idején fontos, hogy szervezetünket bőségesen ellássuk C-vitaminnal. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne a forró teába facsarjuk a citrom levét, mert a gyümölcs C-vitamin tartalma magas hőfokon elbomlik. Várjuk meg, míg a tea kissé lehűl.
 

A nyers fokhagyma a leghatékonyabb vírusölő, ezért náthás, influenzás időszakban esténként vacsorázzunk fokhagymás pirítóst. Evés után rágcsáljunk el egy kis petrezselyemzöldet, ezzel elűzhetjük a fokhagyma szagát.
 


Ha bedugult az orrunk és emiatt nehezen kapunk levegőt, inhaláljunk! Töltsünk fel vízzel egy nagyobb edényt, szórjunk bele három kanál sót és egy marék szárított kamillavirágot. Fedő alatt forraljuk fel, majd pár percig hagyjuk állni a főzetet. Hajoljunk rá az edényre, e fejünket takarjuk be egy törölközővel és lélegezzük be a felszálló gőzt. Az inhalálás után pihenjünk le egy kis időre.
 

Hatásosnak bizonyul orrunk eldugulása esetén a fejes káposztás inhalálás is. Forraljunk fel 1-2 liternyi vizet, és szórjunk bele fél fejnyi apróra vágott káposztát. Főzzük 15 percig, ezután vegyük le a tűzről a fazekat. Borítsunk a fejünkre egy nagy törölközőt és lélegezzük be a gőzt.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet