Csíranövények gyógyhatásaiCsíranövények gyógyhatásai

A magvak csíráztatott állapotukban magukban hordozzák a felnőtt növény koncentrált vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Gondoljunk csak a retekcsírára! Amikor kifejlett növényt eszünk, korlátozott mennyiséget vagyunk képesek fogyasztani belőle, míg csíraként olyan zsenge formában van jelen, hogy fogyasztása szinte korlátlan lehetne.
A csírák elfogysztásukat követően azonnal hatnak. Mindegyiknek megvan a maga célirányos szerepe az egészség fenntartásában, a gyógyításban. Kombinálva őket, hatásuk tovább fokozható, vagy felgyorsíthatók velük bizonyos folyamatok. Napjainkban ritkán találkozunk olyan élelmiszerrel, amelyben ne lenne állomány- vagy ízjavító, esetleg ne génmanipulált alapanyag felhasználásával készült volna. Folyamatosan szennyezzük a szervezetünket, amire az egy idő után betegséggel reagál. Az étkezés, a stressz, a mozgásszegény életforma lassanként megteszi a magáét: a szervezet megbetegszik.
A környezeti ártalmakkal szembeni védekezés egyik formája lehet az élő élelmiszerek, a csírák rendszeres fogyasztása. Testünk élő organizmus. Ha folyamatosan élettelen anyagokkal szennyezzük, tönkretesszük öngyógyító mechanizmusait, és ebből az állapotból egyenesen következik a megbetegedés. Az élő élelmiszerek fogyasztásával azonban rendkívül jó eredmények érhetők el. A csíra a legoptimálisabb állapotú étel, amely hatékonyan segíti a regenerálódást, illetve a gyógyulást. Fogyasztása ajánlott megelőzésképpen, betegségek esetén pedig a gyógyítási folyamat részeként.
A tönkölybúza nagyon régi kultúrnövény, rendkívül ellenálló, génmanipulálása gyakorlatilag lehetetlen. Éppen ezért kiváló élettani hatásokkal rendelkezik, tisztító hatása nagyon intenzív. Rendszeres fogyasztásával folyamatosan tisztul a szervezet, amely így sejtszinten képes regenerálódni: hatása már néhány napi fogyasztás után megtapasztalható. Talán nincs is olyan betegség, melyen valamennyire ne segítenének a csírák, mert étkezési szokásaink következtében vérünk nagymértékben elsavasodik, ami különféle betegségek forrásává válik. A retekcsíra rendszeres fogyasztásával visszaállhat a szervezet eredeti PH-értéke, beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, visszaáll az eredeti állapot, az egészség. Vagy például a zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az érrendszeri betegségek, így az infarktus is. A vöröskáposzta csírájának a rák megelőzésben van nagy szerepe. A vöröshagymacsíra fogyasztásával jól gyógyíthatók, de főként megelőzhetők a Candida-fajok által okozott megbetegedések, valamint kitűnően gyógyíthatók a gyulladások.
A csírák rendszeres fogyasztásával sok esetben teljesen helyreállítható az egészség, természetesen életmódváltás mellett, ami csak úgy lehetséges, ha a gyógyulni vágyó maradéktalanul elszánja rá magát. 
 

Melyik csíra mire jó?

 

Bab: fáradtság, ödéma.

 

Búza: bőrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, impotencia, izületi gyulladás, reuma, májproblémák, súlyfelesleg.

 

Fehér mustár: keringési rendellenesség, májproblémák.

 

Görögszéna: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség, ödéma, súlyfelesleg.

 

Hajdina: keringési rendellenesség.

 

Lucerna: fáradtság, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, idegrendszeri problémák, impotencia, májproblémák, súlyfelesleg.

 

Medvehagyma: impotencia, izületi gyulladás, reuma

 

Napraforgó: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, izületi gyulladás, reuma, keringési rendellenesség, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák.

 

Petrezselyem: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség

 

Retek: arcüreggyulladás, hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

 

Sarkantyuka: hólyag- és vesepanaszok.

 

Zeller: hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

 

Zsázsa: fáradtság, hajhullás, izületi gyulladás, reuma.


 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet