Ananas (Ananász)



Ananas (Ananász)

 




Termesztett ananász (Ananas cosmosus)

A spanyolok megjelenése előtt már kedvelt gyümölcs volt Közép- és Dél-Amerikában.  A XVI. sz. végére  a potugálok és a spanyolok elvitték az ananászt Indiába, Kínába, Jávára, és a nyugat-afrikai partvidékre. A melegházak bevezetése előtt a XVII. sz. végéig az ananászt csak érlelhették de nem tudták termeszteni Európában. Ma kb. 80 ország termeszt ananászt. Az ananász a broméliafélék családjába tartozik, szíjjas, zöldesszürke levelei egy központi, tölcséres levélrózsát alkotnak. Közepén, rövid, vaskos, kerekded virágzatában kis levendulalila virágok nyílnak. A gyümölcs valójában 100-120 bogyótermésből áll, melyek összeforrva spirállá állnak össze a fenyőtobozhoz és a napraforgóhoz hasonlóan.

Az érett ananászt méretéhez képest nehéznek érezzük, héja kemény, a termés illatos. Használják gyümölcssalátába, gyümölcsléként, és desszertekben is, de az ananász megjelenik sós ételekben is, pl. thai salátákban vagy az ananászos sonkás pizzán. Ázsiában a félérett ananászt vietnami és kambodzsai savanyú levesekhez vagy malajziai currykhez használják.

 


Ananász (Ananas ananassoides)

 


Ananász (Ananas lucidus) (Rózsaszín ananász)

 


Ananász (Ananas nanus)

 


Ananász (Ananas perguazensis)



Vissza


Népszerű címkék


©2008 Kolibri dísznövény kertészet